چرا تجهیزات قطره‌ای موثرترین نوع آبیاری هستند؟

۰ دیدگاه
تجهیزات قطره‌ای

برای انتخاب انواع روش‌های آبیاری نوین لازم است که کشاورزان از تمام مزایا و مضرات روش‌های مختلف آگاه باشند. این باعث می‌شود که آن‌ها بدانند کدام روش دقیقا مناسب شرایط است. هر چند اکثر روش‌ها مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند، با این حال همواره روشی وجود دارد که می‌تواند بهترین روش آبیاری را برای شما ارائه دهد. در یک سیستم آبیاری قطره‌ای، آب تحت فشار اعمال می‌شود و قطره‌ها به یکباره از طریق فرستنده‌های کوچک توزیع می‌شوند. اگرچه تجهیزات قطره‌ای تنها بخشی از خاک را آبیاری می‌کنند، با این حال همان مقدار از خاک خیس شده به ویژگی خاک، طول دوره آبیاری، میزان توزیع آب توسط دریپر، تعداد و فاصله نازل‌ها از یکدیگر بستگی دارد.

انواع سیستم‌های آبیاری قطره‌ای

با توجه به نازل‌ها و فرستنده‌های کنترل میزان آب، می‌توان گفت که تجهیزات آبیاری قطره‌ای به چهار دسته کلی تقسیم بندی می‌شوند.

نوع اول شامل شلنگ‌هایی است که با قطره چکان همراه هستند، آن‌ها به صورت متمرکز آب را به عمق خاک منتقل می‌کنند.

در نوع دوم نازل‌ها در سطح شلنگ قرار دارند و آب از حفره‌ها به ریشه گیاه ارسال می‌شود.

نوع سوم که می‌توان آن‌ها را آبیاری موضعی نامید، به این صورت هستند که قطرات آب در سراسر شلنگ انتقال آب وجود دارد.

نوع چهارم که به آن آبپاش‌های میکرو گفته می‌شود، قطرات آب را به صورت یکنواخت به ریشه گیاه پرتاب می‌کنند.

تجهیزات آبیاری قطره‌ ای یکی از کارآمدترین انواع سیستم‌های آبیاری است که می‌تواند با تامین بهینه نیازهای آبی محصولات نیاز به مصرف آب را تا ۹۰% کاهش دهد.

روش های آبیاری قطره ای

این روش با استفاده از توزیع آب به شکل قطره‌ای، باعث می‌شود که آب قبل از تبخیر در عمق خاک نفوذ کند. علاوه بر آن آب در منطقه ریشه یعنی جایی که گیاه بیشتر به آن نیاز دارد، منتقل می‌شود.

آبیاری قطره‌ای زیر سطح

می‌توان شلنگ‌های آبرسانی را در سطح زمین قرار داد و یا آن‌ها را درون زمین دفن کرد، به همین دلیل به آن‌ها آبیاری زیر سطح نیز گفته می‌شود. مهم‌ترین مزیت آبیاری زیر سطح این است که تبخیر را تا حد قابل توجهی کاهش می‌دهد.

در حال حاضر به این دلیل از این روش استفاده می‌شود که آن‌ها بدون توجه به نیازهای آبی گیاهان، کمترین میزان آلودگی را بدون جاری کردن رواناب و بدون تبخیر بیش از حد منتقل می‌کنند. با استفاده از این سیستم‌ها کشاورزان می‌توانند اطمینان داشته باشند که به خوبی از عهده مدیریت آب بر می‌آیند.

استفاده از تجهیزات آبیاری قطره‌ای مزایای دیگری نیز برای کشاورزان و محصولات زراعی به همراه دارد. به کمک سنسورهای موجود در خاک قادر خواهید بود آب را در زمان مناسب توزیع کنید. از طرفی مدیریت رطوبت خاک به خوبی امکان پذیر است، به این شکل که وقتی میزان رطوبت از حد تعیین شده پایین بیاید، آبیاری بلافاصله آغاز می‌شود. کود و سموم دفع آفات همراه با آبیاری امکان پذیر خواهد بود.

تجهیزات آبیاری قطره‌ای به کاهش رشد علف‌های هرز و تسهیل مدیریت فعال مزارع کمک می‌کند. با استفاده از تجهیزات آبیاری کشاورزی می‌توانید آبرسانی را در هر لحظه متوقف کنید. از طرفی نحوه راه‌اندازی و نصب سیستم‌ آبیاری قطره‌ای بسیار آسان است و می‌تواند برای شما ارزان تمام شود.

اجرا و پیاده سازی این روش در هر زمین، با توجه به هر نوع خاک و محصول امکان پذیر است. این کار به ویژه برای محصولاتی که ارزش غذایی بالایی دارند، بسیار ایده آل است. تجهیزات قطره‌ای یک روش عالی برای تولید محصولات زراعی با خاک خشکف شور، زهکشی نامناسب و یا حتی خاک‌هایی است که حفظ رطوبت بیش از حد در آن باعث بروز آفات، حشرات و بیماری‌های متعددی می‌شود.

روش های آبیاری قطره ای

محدودیت‌ها در استفاده از سیستم آبیاری قطره‌ای

با وجود مزایای بسیاری که این سیستم ارائه می‌دهد، فاکتورهای محدود کننده‌ای را نیز برای تولید برخی از محصولات به همراه خواهد داشت.

۱- گرفتگی دیپرها ناشی از رسوبات و ناخالصی‌ها در آب، مواد شیمیایی و کودها یا مواد آلی موجب عدم توزیع مناسب آب به ریشه گیاه خواهد شد و در نتیجه نیاز به رسوب زدایی خواهد بود. دلایل انسداد تجهیزات آبیاری قطره‌ای باید به درستی بررسی شود.

۲- خسارت به لوله‌های پلاستیکی به علت جانوران یا برخورد ماشین آلات مکانیکی

۳- یکنواختی توزیع آب باعث می‌شود که به علت اختلاف ارتفاع در مزرعه، آب به برخی از مناطق به درستی منتقل نشود.

۴- تجمع نمک در منطقه ریشه گیاه بین دو چرخه آبیاری رخ خواهد داد.

۵- در صورت عدم موفقیت سیستم آبیاری قطره‌ای، گیاهان در معرض استرس و مشکلات بیشتری قرار می‌گیرند.

به کارگیری آبیاری هوشمند

در حال حاضر تجهیزات آبیاری قطره‌ای از کارآمدترین و مناسب‌ترین سیستم‌های آبیاری به شمار می‌آیند. به این دلیل که به جای خیس کردن نامطلوب کل مزرعه، آب تنها در ناحیه ریشه گیاه اعمال می‌شود. هدف اصلی آبیاری قطره‌ای استفاده مناسب از آب در زمانی است که گیاهان بیشترین نیاز را به آن دارند. علاوه بر این می‌تواند سطح رطوبت بسیار مطلوبی را در سطح خاک فراهم کند، در نتیجه گیاه در این محیط به خوبی رشد کرده و شکوفا خواهد شد. حفظ و نگهداری تجهیزات آبیاری قطره‌ای بر روی طول عمر و دوام سیستم تاثیر می‌گذارد.

اگرچه در حال حاضر تجهیزات آبیاری قطره‌ای یکی از بهترین روش‌ها برای آبیاری هوشمند به شمار می‌آیند، با این حال اجرای آن ساده نیست و ممکن است زمان بر باشد. برای اطمینان از مدیریت و نگهداری مناسب از آب، لازم است که کشاورزان ابتدا نیاز محصول و خصوصیات مزرعه خود را درک کنند و پس از آن برای مجهز کردن مزارع اقدام نمایند.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *